Bůh má profil na facebooku!

20. 10. 2009 20:21:04
Bohu údajně stačilo sedm dní na to, aby stvořil Zemi. Facebooku stačilo pět let na to, aby na internetu vytvořil nejobsáhlejší sociální síť na světě. Ačkoli se to zdá neuvěřitelné a neurvalé, mezi těmito dvěma skutečnostmi existuje zcela prokazatelná paralela. Bůh má totiž s Facebookem mnoho společného. Oba mají zvláštní schopnost pobuřovat, lákat davy, mást mysl, šířit se a prosazovat. Oba jsou společností diskutovanými fenomény, pro které neexistuje jednotný názor či norma.

"Chceš být muj poítel na facebooku?"www.vator.tv

Pro ty, kteří se s novinkou zvanou Facebook doposud nesetkali, nebo se mu záměrně vyhýbají s představou o něčem složitém, čemu není potřeba věnovat přílišnou pozornost. Facebook je způsob, jak se na internetu sbližovat se svými nejbližšími přáteli a následně s nimi komunikovat a bavit se na tisíc různých způsobů. Je to jednoduché. Na začátku stačí zadat vaše jméno s fotografií a pak postupně přidávat do svého „seznamu přátel" takové osoby, se kterými se znáte. Následně stačí nechat se unášet vlnami nikdy neutuchající zábavy, která obměkčí i toho nejzapovězenějšího odpůrce komunikace po internetu. Svůj profil na Facebooku má čtvrt milionu Čechů. A to není málo...

 

Nyní bych se však rád vrátil k mému tvrzení, podle které jsou některé rysy internetového Facebooku podobné podstatě samotného Boha, který mi snad toto absurdní přirovnání odpustí. Nejsem náboženský fanatik, nejsem pravidelný internetový časomrhač. Pouze se ptám, kdy se podaří nalézt odpověď na zdánlivě jednoduchou otázku. Totiž, zda projekty typu Facebook mají na společnost čistě pozitivní vliv, a pokud ne, tak jestli se náhodou ten negativní hrdě nevzpíná nad všemi ostatními. Tak tedy, nejen že je jeden člověk na takový úsudek krátký. Ona je naň ale krátká celá naše společnost.

 

Se svými názory a výzkumy týkajícími se továren na komunikaci typu Facebook dnes přichází každý druhý průměrný psycholog. Jedním z takových pečlivých a pracovitých výzkumníků je například Aric Sigman. Podle něj Může používání Facebooku poškodit mentální výkon, zvýšit riziko vážných potíží jako rakovina, mrtvice, choroby srdce a demence. A to jsme teprve na začátku. Podle jiné britské studie vám zkrátka Facebook udělá z hlavy kus zeleniny, ani nemrknete. Skoro to vypadá, jako by se skutečné kapacity z oblasti vědy poznaly podle toho, že se k podobným módním výstřelkům doby nijak nevyjadřují. Zájem médií je však věc ošemetná a málokdo mu odolá, což očividně platí i pro ty nejchytřejší z nejchytřejších.

 

Kde je tedy pravda? Do jaké míry je třeba brát studie psychologů vážně? Či je lze jen tak přejít s ignorantským úsměvem na tváři? Je to vlastně na nás, jakou cestu si vybereme. Není pochyb o tom, že zcela správná není ani jedna z nich. Ale jde vůbec někomu o to, dělat věci správně? Proč si prostě nesednout k počítači, naťukat do „fejsbůku" své jméno a pak čekat, co to s vámi udělá? Jedině tak si lze osvojit ten správný pohled na věc. A ten se žádné studii nikdy nevyrovná.

 

Nejsem věřící a nevěřím ani v zázrak jménem Facebook. Je to můj názor na nový internetový mrakodrap, který za našimi zády roste a ve kterém již bydlí mnoho lidí. Protože každý z nás, ať chce nebo ne, se bude muset jednou otočit a tu virtuální hromadu betonu a železa uvidí. Bude ji potom muset obejít, nebo se do ní nastěhovat.

Autor: Vítek Novák | úterý 20.10.2009 20:21 | karma článku: 16.22 | přečteno: 2394x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 118 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 124 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 332 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2678
Student žurnalistiky na FSV UK.
Vítek NovákVytvořte si vlastní štítek

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...